kotleciki z zimowych warzyw |
Tym razem pod nóż poszła zielona główka brukselki, i w skrócie, tak powstały nasze wyśmienite
kotleciki WEGE z zimowych warzyw.
kotleciki WEGE z zimowych warzyw.
Dodam tylko, że brukselka jest miniaturowa, ale za to mega - zdrowa i nie droga. Bogata w witaminy: C, E, K, H oraz cenny kwas foliowy, czyli witaminę B9. To też najsmaczniejsze liście o tej porze roku ( obok jarmużu ), bo brukselka po przymrozkach robi się słodka. Pamiętajmy jednak, żeby za długo jej nie gotować.
kotleciki z brukselki |
Kotleciki WEGE z brukselki
Składniki:
Składniki:
szalotka pocięta w pióra
2 ząbki czosnku, zmiażdżone
1 cm imbiru, posiekanego drobno
peperoncino, bez gniazda nasiennego, pokrojone w kosteczkę
300 g brukselek, umytych, obranych z pierwszych listków i posiekanych
2 marchewki, starte na grubych oczkach
2 ziemniaki, starte na grubych oczkach
garść pietruszki (opcja)
szczypta soli, pieprzu, papryki wędzonej
szczypta soli, pieprzu, papryki wędzonej
2 łyżki sosu sojowego
2 jajka rozbełtane
2 łyżki mąki razowej orkiszowej (w wersji bez glutenu użyjcie np. mąki ryżowej)
oliwa do smażenia
Do podania:
ser feta, olejek sezamowy, sok z cytryny.
Wykonanie:
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy szalotkę, smażymy chwilę, dodajemy czosnek, peperoncino i imbir, przysmażamy. Wrzucamy brukselkę, mieszamy, dodajemy marchewkę, ziemniaki, solimy, pieprzymy. Mieszamy, podlewamy sosem sojowym. Smażymy około 10 min. Przekładamy do miski. Szybko myjemy patelnię. Do warzyw w misce dodajemy jajka i mąkę, mieszamy, solimy i pieprzymy do smaku. Rozgrzewamy oliwę na patelni, formujemy z warzyw małe kotleciki i wrzucamy na ruszt. Smażymy ok. 3 min po obu stronach. Przekładamy na talerz, kropimy olejkiem sezamowym, odrobiną soku z cytryny i posypujemy pokruszoną fetą.
Kotleciki z brukselki z serii zima express |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz