wtorek, 25 marca 2014

Zielone pulpeciki z groszku

Spring is Here

Pulpeciki z groszku z dodatkiem makreli 
Początek wiosny w naszym kraju jest niczym melodia zagrana na saksofonie przez Cannonball’a
Adderley’a – trochę nostalgiczna, nieco romantyczna, momentami komediowa, ale en masse dość dramatyczna, co widać niestety gołym okiem za naszymi oknami.

Cannonball Adderley Spring is here

To nie Toskania moi kochani, ani Prowansja zresztą, ani Galicja nawet, gdzie wszystko kwitnie, pachnie, wariuje, gdzie słońce pali i masz nieprzepartą ochotę na gelato, tu na piastowskiej ziemi, trzeba się trochę wysilić, zawziąć, uprzeć, że oto Spring is here! W marcu jak w garncu, jak to mówią - a u mnie w garncu zielono właśnie, więc i wiosna już zawitała do mojej kuchni i życia.

  Zielony pulpeciki z groszku to piękny obiad na początek naszej bardzo oczekiwanej wiosny. 



Więcej o właściwościach zdrowotnych groszku przeczytacie tu

Zielone pulpety z groszku 

Składniki:

450 g groszku mrożonego lub nie
200 g sera ricotta 
30 g startego parmezanu 
jajko
łyżka sezamu
ząbek czosnku zmiażdżony 
łyżka tymianku 
3 łyżki mąki 
łyżka oliwy
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
pieprz, sól

Dodatki:
jogurt naturalny
wędzona makrela 
rukola  

Przygotowanie:

Groszek gotujemy ok 9 min.
Wrzucamy do miski, dodajemy jajko, ser, przyprawy, sezam, czosnek, mąkę, a następnie miksujemy blenderem.
W dużym garnku gotujemy wodę, solimy, zostawiamy na średnim ogniu.
Z masy groszkowej dwiema łyżkami nadajemy kształt naszym pulpecikom i wkładamy do gorącej wody.
Wyjmujemy, gdy wypłyną (ok 7 min), po czym układamy na rukoli, dodajemy po łyżeczce jogurtu i kilka kawałków makreli.

zielone

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

01 09 10