Spring is Here
Początek wiosny w naszym kraju jest niczym melodia zagrana na saksofonie przez Cannonball’a
Adderley’a – trochę nostalgiczna, nieco
romantyczna, momentami komediowa, ale en masse dość dramatyczna, co widać
niestety gołym okiem za naszymi oknami.
Cannonball Adderley Spring is here
To nie Toskania moi kochani, ani Prowansja zresztą, ani Galicja nawet,
gdzie wszystko kwitnie, pachnie, wariuje, gdzie słońce pali i masz nieprzepartą
ochotę na gelato, tu na piastowskiej ziemi, trzeba się trochę wysilić,
zawziąć, uprzeć, że oto Spring is here! W marcu jak w garncu, jak to mówią - a u mnie w garncu zielono właśnie, więc i wiosna już zawitała do mojej kuchni i życia.
Zielony pulpeciki z groszku to piękny obiad na początek
naszej bardzo oczekiwanej wiosny.
Więcej o właściwościach zdrowotnych groszku przeczytacie tu
Zielone pulpety z groszku
Składniki:
450 g groszku mrożonego lub nie
200 g sera ricotta
30 g startego parmezanu
jajko
łyżka sezamu
łyżka sezamu
ząbek czosnku zmiażdżony
łyżka tymianku
3 łyżki mąki
łyżka oliwy
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
pieprz, sól
Dodatki:
jogurt naturalny
wędzona makrela
rukola
Przygotowanie:
Groszek gotujemy ok 9 min.
Wrzucamy do miski, dodajemy jajko, ser, przyprawy, sezam, czosnek, mąkę, a następnie miksujemy blenderem.
W dużym garnku gotujemy wodę, solimy, zostawiamy na średnim ogniu.
Z masy groszkowej dwiema łyżkami nadajemy kształt naszym pulpecikom i wkładamy do gorącej wody.
Wyjmujemy, gdy wypłyną (ok 7 min), po czym układamy na rukoli, dodajemy po łyżeczce jogurtu i kilka kawałków makreli.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz