Hummus klasyczny, składniki (przepis poniżej) |
Hummus to pyszna, zdrowa i prosta pasta z ciecierzycy, to nie tylko
wyśmienite comfort - food na każdą porę dnia i roku, ale też poważny przedmiot sporu
pomiędzy Izraelem, a Palestyną. Okazuje się, że te dwie żyjące obok siebie społeczności ścierają się
nie tylko na groźnej płaszczyźnie politycznej, ale też znacznie bezpieczniejszej
– kulinarnej. Bo tak naprawdę kto wymyślił
tą jedną z najbardziej genialnych potraw Bliskiego Wschodu? Arabowie, czy Żydzi? Wbrew pozorom konflikt
jest na tyle poważny, że na Uniwersytecie Princeton palestyńscy studenci skutecznie
zablokowali sprzedaż humusu firmy Sabra, która podobno
współpracuje z Izraelem.
Tymczasem do gry o hummus pretenduje także Liban! Całą tę kulinarną wojnę przedstawił, nie tak dawno temu, ze swadą australijski filmowiec,
Trevor Graham w swoim nie pozbawionym humoru dokumencie pt. „Make hummus not war”!
Make hummus not war, Trevor Graham
Jego puenta sprowadza się do opinii pewnej obywatelki Izraela: hummus makes love not war! czyli hummus czyni miłość, a nie wojnę! Zdanie to jest genialne niczym sam hummus, który to pokochałam od pierwszego spróbowania!
Wkładam więc pacyfkę i już pokazuję jak się go przyrządza.
I to w trzech odsłonach: z awokado i po grecku!
Trzy rodzaje hummusu, klasyczny, po grecku i z awokado |
Hummusu używajcie zamiast masła, do kanapek, jako dip do warzyw, do potraw z jajek zamiast majonezu, do mięsa nawet! Jest rewelacyjny i zdrowy ( o właściwościach zdrowotnych cieciorki i sezamu więcej tu cieciorka i sezam ). Uzupełnia świetnie proteiny, których brakuje w naszej diecie, a żeby dbać o linię musimy procentowo wzbogacać posiłki o proteiny właśnie! (pół szklanki ciecieroki zawiera 7g protein). Dlatego powinniśmy dołączyć hummus do śniadań, kolacji czy przekąsek w ciągu dnia! Hummus jest sycący, wzmacnia organizm i poprawia trawienie (ma dużo błonnika) przy czym jest bardzo smaczny:) Polecam.
Hummus klasyczny
300 g ugotowanej ciecierzycy (jak ugotować ciecierzycę tu o ciecierzycy)
1 szklanka wody (można zachować szklankę wody z gotowania cieciorki )
200 ml pasty tahini (jak prosto zrobić pastę tahini tu pasta tahini )
3 ząbki czosnku (obrane i zgniecione)
3 - 4 łyżki oliwy dobrej jakości i trochę do polania na wierzch pasty
sok z połowy cytryny
1 łyżeczka papryki wędzonej w proszku
1 łyżeczka przyprawy sumak
1/2 łyżeczki tymianku
sól
2 łyżki natki pietruszki (opcjonalnie, ja bardzo lubię)
Do miski ( najlepiej takiej którą można przykryć i przechowywać w lodówce) przesypujemy ciecierzycę, dodajemy pastę tahini, czosnek, oliwę, sok z cytryny i blendujemy.
W trakcie dodajemy wodę tak żeby uzyskać konsystencję pasty. Na koniec dodajemy przyprawy i pietruszkę. Blendujemy wszystko. Na górze lejemy trochę oliwy żeby nie zrobił się brzydki kolor.
Specjalnie dla was moje hummusowe wariację, równie pyszne !!
Avo-mus (hummus z awokado)
Avo-mus
150 g pasty hummus
1 obrane avocado
3 plasterki jalapeno z zalewy, pokrojone w drobną kostkę
(opcjonalnie sok z limonki, świeża kolendra)
Wymieszać dokładnie widelcem lub blenderem.
Można dodać trochę soku z limonki żeby pasta nie czarniała lub (gdy akurat macie) odrobinę świeżej kolendry.
Pycha!
(Najlepszy do jajek )
Grecko- mus (hummus o smaku greckim)
Greko-mus
150 g pasty hummus
1 papryka pieczona ( papryka z wyciętym gniazdem nasiennym, przecięta na pół, pieczona w piekarniku na dużym grillu w 240C przez 10 min aż skóra będzie czarna i zacznie odchodzić!
50 g sera fety
50 g wypestkowanych czarnych oliwek
(Opcjonalnie łyżeczka oregano )
Wszystko blendujemy.
(Najlepszy do drobiu, świetny nawet jako sos do makaronu- trzeba go rozcieńczyć wodą z gotowania makaronu)
Smacznego moi drodzy!
Peace, love and hummus !!!!!!!!!!
Podobne wpisy:
O kuchni żydowskiej
Szakszuka - zdrowe izraelskie śniadanie na weekend
Kolacja w Ziemi Obiecanej
Przepisy z ciecierzycą
Farro, warzywa z sumakiem i cieciorka
Wege Burger z ciecierzycy
Przepisy z sumkiem
Farro, warzywa z sumakiem i cieciorka
Przepisy z Jalapeño
Rozgrzewające ciasto marchewkowe z ananasem i papryczką jalapeño
Jarmuż i sałatka z Białego Domu
Inne przepisy z Super food
Super quinoa z awokado i mango z San Francisco
Farro: płaskurka, orkisz. Antyczne ziarno wraca do gry
Koktajl zimowy detox
Sałatka z jarmużu z Białego Domu
Rozgrzewające risotto z jarmużem
Sałatka z soczewicy, granatu i pomarańczy
Jajka poszetowe na jaglance w sosie pomidorowo - paprykowym i pastą z marchewki
Kasza to świetne rozwiązanie na zimowe śniadanie
Sałatka różana z truskawkami
Najlepszy chłodnik mamy
Sałatka mimosa
Gnudi ze szpinakiem i pokrzywą
Z filmem w tle
Tajemniczy kurczak generała Tso i FoodFilmFest6
Oscarowe smaki: grzanki z serkiem estragonowym i łososiem
Top 3 at Food film fest 2013
Filmowe Śniadanie ze ślimakiem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz