Babka rumowa |
- Co ci zrobić do jedzenia?
Pytała od razu gdy przekraczałam próg Jej mieszkania. W kącie, na stole grało po cichu radio, pachniało ciastem drożdżowym, zegar
głośno tykał, a mnie od razu ogarniał błogi spokój. Babcia, ostatni bastion sprawiedliwości,
gotowa zawsze udzielić azylu (często
politycznego) lekko zrewoltowanej nastolatce.
Nie tylko wysłuchiwała cierpliwie o niegodziwościach tego świata, ale współczuła
i wspierała na swój sposób…
- No to na co masz ochotę?
Cóż, wybór był ciężki między naleśnikami z dżemem jabłkowym , kluseczkami ziemniaczanymi lub kluskami ( idealnie ) krojonymi z serem. Tu muszę dodać, że moja babcia robi najlepsze kluski ziemniaczane na tym globie... Przepis
oczywiście „na oko”, na marne próbowałam się nauczyć i tak nie wychodzą takie
jak jej… Cóż, lata lecą i teraz to ja raczej częściej gotuję niż babcia, ale od czasu do czasu dostanę jeszcze talerz
szarych mięciutkich kluseczek to die for. Wyjątkowa babka ( nie drożdżowa) dla babć, z dodatkiem rumu
żeby nie było nudno, śliwek i żurawin, bo są pyszne i zdrowe, z polewą miodową i orzechami bo jest co celebrować...
Wszystkiego Najlepszego!!
Babka rumowa z nutką śliwkowo- żurawinową |
Babka rumowa z nutką śliwkowo - żurawinową i polewą miodową
Składniki:
(przepis na dwie małe babki lub jedną dużą)
3/4 szklanki suszonych żurawin
3/4 szklanki suszonych śliwek
3/4 szklanki wrzątku
1/2 szklanki rumu lub whisky
1 łyżeczka sody oczyszczonej
(Wymieszać wszystko i odstawić na 10 min)
300 g dobrej mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
200 g cukru brązowego
220 g prawdziwego masła rozpuszczonego
6 jajek w pokojowej temperaturze!
Wykonanie:
Oddzielić żółtka od białek.
Białka wlać do miseczki i ubić na pianę.
Nagrzać piekarnik do 160 C.
Cukier i żółtka zmiksować, dodać masło, wymieszać, przesiać mąkę z proszkiem, zmiksować.
Suszone owoce z rumem zblendować na jednolitą masę.
Dodać do ciasta, zmiksować dokładnie.
Dodać delikatnie pianę z białek i wymieszać.
Przełożyć do natłuszczonej formy na babkę.
Włożyć do nagrzanego piekarnika na ok 1h.
Sprawdzajcie czy się nie przypala, jeżeli tak, przykryjcie folią aluminiową.
Po upieczeniu niech ostygnie ok 1/2 godziny.
W tym czasie zrobić polewę.
Polewa miodowa
Składniki:
50 g masła
1/3 szklanki brązowego cukru
1/3 szklanki rumu
2 łyżki miodu
1/2 szklanki mleka
Masło i cukier rozgrzać w rondelku z grubym dnem aż się rozpuszczą.
Dodać rum, miód i mleko, wymieszać.
Doprowadzić do wrzenia.
Zostawić polewę na średnim ogniu przez ok 20 min ( aż sos będzie gęsty i ciemno złoty).
Będzie się gotowało i bąbelkowało ;)
Zostawić do ostygnięcia przez ok 15 min.
Ciasto polać sosem miodowym, udekorować orzeszkami!
Gotowe!
O randu, brzmi przepysznie
OdpowiedzUsuń