czwartek, 5 czerwca 2014

Sałatka różana z truskawkami




A po deszczu pachną róże…
Woń ta słodka i eteryczna wzmaga apetyt, przywołuje na myśl coś delikatnego, ulotnego i rześkiego…

Jak wiadomo, róże dla kultury Zachodu oznaczają tyle samo co kwiat lotosu dla Orientu, skąd zresztą pochodzi ich nazwa. Ciekawe, że płatki róż poza warstwą kulturową mają jednak również swoje zastosowanie kulinarne, szczególnie w Persji i Indii. Złożone są głównie z wody (95 proc),  choć nie brakuje także witaminy C i minerałów, najważniejsze jest jednak co innego: płatki poprawiają nam znakomicie nastrój, bo smakują dokładnie tak jak pachną … różanie, ot co… 


Truskawki z ziołami


Sałatka różana

Składniki:

miska liści sałat mieszanych + rukola + młode listki botwinki, umyte i osuszone 
150 g truskawek, umytych i osuszonych
świeże zioła 
(kilka gałązek tymianku, listki oregano, melisy, estragonu, mięty)
2 łyżki dobrego octu balsamicznego
ok. pół szklanki oliwy z oliwek 
pół szklanki soku z cytryny 
kilka kropel wody różanej ( można pominąć)
łyżeczka miodu 
garść płatków róż, umytych, z odcietymi nasadami
100 g orzechów laskowych 
pieprz, sól


Nagrzej piekarnik do 180C.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia, na którym rozłóż orzechy ( możesz użyć większej ilości - na później), wstaw na ok. 10 min, aż zaczną pięknie pachnieć.
Wyjmij, żeby ostygły. 
Posiekaj zioła, listki tymianku ściągnij z gałązki. 
Truskawki pokrój na pół, dodaj zioła, sok z cytryny, ocet balsamiczny, oliwę, miód, świeżo zmielony pieprz, wymieszaj delikatnie i odłóż na chwilkę.
Sałatę ułóż na półmisku, dodaj truskawki, wymieszaj, dodaj orzechy i pachnące płatki róży.
Pozostaw na chwilę, żeby sałatka przeszła aromatami i smakiem. 


 W różanym chruśniaku

w różanym chruśniaku

w różanym chruśniaku





2 komentarze:

  1. Salatka wygląda bajecznie kolorowo. A ja myslałam , że róże to pokarm tylko dla oczu.Wanda

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziekuję, a róże dla podniebienia i dla ducha :)

    OdpowiedzUsuń

01 09 10