niedziela, 10 listopada 2013

Różany Créme Caramel w hołdzie Charliemu


Fajnie, że byłeś Charlie.

Odszedł we wtorek, nagle bez zapowiedzi. Choć żył zaledwie 54 lata zmienił kulinarną Amerykę. Wyznaczył nowe trendy, wprowadził do kuchni elegancję, zdrowie i jakość. Charlie Trotter, genialny kucharz z Chicago, NIE ŻYJE.
cook
Charlie Trotter
Do tej pory żałuję, że podczas swojego pobytu w Chicago nie odwiedziłam jego kultowej restauracji Charlie Trotter's przy 816 Armitage Ave, jednej z najlepszych w Ameryce i pewnie na świecie, wstyd przyznać ale nie było mnie na nią wtedy stać. 
Stać mnie było natomiast na jego książki, a napisał ich aż 14. Uczyły nowego myślenia o kuchni i jedzeniu. 
Bo Charlie kuchnię amerykańską zrewolucjonizował; jako pierwszy wprowadził pełne menu wegetariańskie, które w jego wydaniu było tak samo atrakcyjne jak menu rybne czy mięsne. W jego restauracji, na klientów czekał niepowtarzalny zestaw 12 dań, który codziennie się zmieniał. Obsesyjnie wyszukiwał najlepsze produkty, podobno aż dwa lata starał się o dostawy rybne z ekskluzywnego źródła, bo wierzył że oferują najlepszy towar w Chicago. Jako pierwszy wprowadził quinoe ( za co jestem mu dozgonnie wdzięczna ) i zaczął serwować sosy na bazie warzyw zamiast masła i śmietany.  Zakazał nawet wysoko procentowego alkoholu w swojej restauracji, bo uważał że wpływa na smak. Miał też ciemną stronę, powiedzmy delikatnie że nie wygrałby plebiscytu na najlepszego pracodawcę za to zajął drugie miejsce w rankingu na najzłośliwszą osobę w Chicago, zaraz za Michaelem Jordanem... I coś jeszcze, chyba jako jeden z pierwszy szefów kuchni na świecie prowadził aktywną działalność charytatywną. Teraz siedzi pewnie u Św. Piotra i pichci, bo niebiańskie menu już dawno czekało na zmiany. Żegnaj Charlie...

Dzisiaj przepis z jego książki Dessert, żeby nie było za smutno...


Charlie Trotter
Różany Créme Caramel
Różany Créme Caramel
Na podstawie przepisu Charliego Trottera

Składniki:

1 szklanka gęstej śmietany
1/2 szklanki mleka
1 szklanka brązowego cukru
1 łyżka skórki z pomarańczy
2 jajka
1 żółtko
1 łyżka wody różanej
1/4 szklanki wody

Sos jagodowo - różany
w oryginale sos z pierwiosnka
Tulies z pieprzem

Wykonanie custardu:

W rondelku z grubym dnem zagotuj śmietanę, mleko, ¼ szklanki cukru i skórkę z pomarańczy. Zdejmij z ognia, przykryj i odstaw na 30 min.
W miseczce zmiksuj jajka i żółtko. Znowu doprowadź do wrzenia śmietanowy krem. Zdejmij z ognia i powoli dolewaj masę jajeczną. Dodaj wodę różaną i dobrze wymieszaj.

Na karmel:

W rondelku o grubym dnie połącz pozostałe ¾ szklanki cukru z wodą, gotuj na średnim ogniu ok 10 minut, nie mieszając aż powstanie karmel.
Nasmaruj delikatnie foremki na krem masłem. Dużą łyżkę karmelu polej na dno foremki, tak żeby zakryła całą powierzchnię. Następnie zalej każdą foremkę ¼ szklanki custardu i wstaw do kąpieli wodnej ( do dużej brytfanki nalewamy trochę wody i wstawiamy nasze foremki z custardem) do piekarnika nagrzanego do 165 C. Piecz przez 60 - 70 min, gdy trochę przestygną włóż do lodówki na co najmniej godzinę. Sugeruję potrzymać je dłużej nawet całą noc.
Wyjmij custard z foremki delikatnie rozluźniając go nożem, i trzymając go nad talerzykiem pozwól mu ześlizgnąć się na naoliwioną łopatkę, łapiąc cały karmel, który pozostanie, przesuń delikatnie creme caramel na środek talerzyka, pokrop sosem jagodowo - różanym, ozdób tulies czyli płatkami z pieprzem.

Sos jagodowo - różany

1/3 szklanki Golden syrup lub syropu cukrowego (pół szklanki wody i pół szklanki cukru, zagotować, ostudzić, gotowe)
pół szklanki mrożonych jagód
łyżeczka wody różanej


Zblenduj wszystkie składniki.


Tuiles z pieprzem

2 łyżki masła
nasionka z ¼ laski wanilii albo łyzka ekstarku waniliowego
3 szklanki mąki
1 białko jajka
łyżeczka czarnego pieprzu

Nagrzej piekarnik do 180 C.
Rozpuść masło, dodaj wanilię, odstaw aby ostygło. Przelej do miseczki, połącz z innymi składnikami. Rozsmaruj w formie bibułki w wybranych kształtach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 
Ja zrobiłam litery, ale ciasto może być naprawdę cienkie.
Piecz przez 5 - 8 min.
Świetnie łamią słodycz deseru.

Charlie Trotter

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

01 09 10