Przyznam się, że awokado lubię bardzo.
Przypomina mi o słonecznej Kalifornii, gdzie rośnie
legendarna odmiana Haas, która uchodzi za najlepszą na świecie (szczególnie wiosną i latem), a i miód z awokado
zakupiony na Farmer's Market, gdzieś po drodze do Yosemity Park zadowoliłby
niejednego smakosza.
Poza walorami smakowymi owoc ten jest bogaty w zdrowe
tłuszcze mononienasycone ( jak oliwa z oliwek, stąd awokado możemy używać
zamiast masła), które obniżają cholesterol i wpływają pozytywnie na pracę mózgu
oraz kwas foliowy. Zawiera też witaminy E, K, C i B6, jest pełne błonnika i
minerałów (potasu i miedzi) i co ważne pomaga przyswajać karotenoidy (
prekursory witaminy A) z innych warzyw takich jak marchew, dynia, jarmuż,
szpinak, czy brokuły właśnie! Uchodzi za popularny produkt w profilaktyce antyrakowej, dobry dla serducha, jest też podobno afrodyzjakiem;)
Awokado daje także rozliczne możliwości kulinarne,
jest świetne z jajkiem, pasuje do sałatki lunchowej, jako pasta na kanapki - np. wariacja z pasty hummus, sprawdza się jako dodatek do mięs, a nawet do makaronów,
czyli jako błyskawiczne pesto! Dalej na blogu zielono i wiosennie!
Ważne, żeby wybrać dojrzałe awokado, jeżeli chcemy
przyrządzić je tego samego dnia, skórka powinna być fioletowa i lekko uginać
się pod palcami, ale (nie za bardzo), a końcówka sama odchodzić.
Jak poznać dojrzałe awokado - gotowe do jedzenia nr.3 |
Zazwyczaj staram się gotować z warzyw i owoców lokalnych, ale awokado darzę specjalnym uczuciem, tym bardziej, że można je kupić w postaci biologicznej, zdecydowanie najbardziej smakowitej. A że właśnie zaczął się sezon na ten znakomity owoc, więc namawiam na pesto z super zdrową pokrzywą i dodatkiem brokuł: panie i panowie pesto z awokado i pokrzywą na stół!
Makaron z brokułami i z pesto z awokado i pokrzywy |
Pesto z awokado
Składniki:
1 awokado, przecinamy na pół wyjmujemy pestkę i łyżeczką wyjmujemy miąższ
2 łyżki sezamu
2 łyżki świeżej pokrzywy, sparzonej wrzątkiem (niech poleży chwile w wodzie)
(można pominąć i użyć w zamian bazylii)
mały pęczek natki pietruszki
obrany ząbek czosnku
40 g fety (opcjonalnie)*
1 łyżka oliwy
łyżeczka wędzonej papryki
(może być papryka w proszku)
sól, pieprz
brokuł, umyty pocięty na różdżki
400 g makaronu tagliatelle
(może być z dodatkiem szpinaku lub chili)
Wykonanie:
Wszystkie składniki na pesto blendujemy.
W dużym garnku gotujemy wodę, solimy, wsypujemy makaron, gotujemy zgodnie z instrukcją,
3 min przed końcem gotowania dodajemy brokuły.
Najpierw odlewamy szklankę wody z gotowania i odcedzamy makaron z brokułami, przesypujemy do miski, dodajemy pesto, pół szklanki wody z gotowania, mieszamy ( jeżeli makaron zrobi się zbyt suchy, dodajemy więcej wody).
Na koniec dodajemy trochę świeżo startego pieprzu.
Gotowe!
*jeżeli nie lubicie fety, można zetrzeć na koniec do przygotowanego makaronu z pesto, twardy ser ricotta stagionata bądź pecorino.
Świetnie , że piszesz o awocado i te przepisy. Na pewno przyrządzę.
OdpowiedzUsuńBuziaki
Wanda
Koniecznie, pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuń