poniedziałek, 2 marca 2015

Miłosne pesto z rukoli


Pesto z rukoli

Z serii zima express: tym razem wykorzystaliśmy walory smakowe i zdrowotne całorocznie zielonej rukoli, gotując pyszne, zdrowe i błyskawiczne pesto, idealne na chłodne ale też i ciepłe miesiące, ze wskazaniem na romantyczne kolacje….
Te zielone, postrzępione liście to przede wszystkim zimowe źródło kwasu foliowego, flawonoidów, witaminy C, A, witamin z grupy B. Dodatkowo rukola zawiera minerały (żelazo, miedź, wapń, potas). Dzielnie chroni organizm przed infekcjami, wzmacniając odporność, oraz - uwaga, uwaga -  uznawana jest także za afrodyzjak!

Już antyczni byli przekonani o miłosnych właściwościach tego smakowitego ziela (poza dodatkową ochroną przed szkorbutem). Rukolę, należącą do kapustowatych ( brassicaceae ) określali jako „eruca” „rucchetta”, „ruca”. I taki Owidiusz, powiedzmy szczerze niezły poeta, ostrzegał już na początku pierwszego tysiąclecia „ ...Nec minus erucas aptum vitare salaces et quidquid Veneri corpora parat” -  "Unikaj afrodyzjaku rukoli i wszystkiego innego co przygotowuje ciało na miłość”.  Niedługo później jego kolega po fachu Marcjalis przestrzegał w swoich skądinąd sprośnych wierszach, że starszym panom - nawet  rukola nie pomoże. Jeszcze dalej poszedł niejaki Columella w IV w. n. e. utrzymując, że rukola wyrasta spontanicznie przy fallicznych posągach boga miłości Priapa aby „Excitet ut Veneri tardos eruca maritos”: rozbudzić zaspałych mężów. Pliniusz zwie ją concilatrix veneris, jako że posiada właściwości które potrafią zjednać Wenus.
Jak widać przekonanie o miłosnych mocach rukoli trochę podupadło, ale za to wzrosło, o jej zdrowotnych właściwościach, więc oto i nasza propozycja, zimowego ekspresowego i zdrowego dania.


Składniki na pesto z rukoli


zblendowane pesto z rukoli

Pesto z rukoli

Składniki:

dwie duże garście umytej i wysuszonej rukoli
2 ząbki czosnku
2 łyżki migdałów
100 g suszonych pomidorków
50 g parmezanu
pieprz, sól
3 łyżki oliwy

Dodatkowo
paczka ulubionego makaronu
trochę parmezanu do posypania

Wykonanie:

Do wrzącej, osolonej wody wrzucamy makaron i gotujemy zgodnie z instrukcją.

W blenderze miksujemy wszystkie składniki stopniowo wlewając oliwę. Na początku dodajemy połowę rukoli, a pod sam koniec pozostałą część.
Odcedzamy makaron pozostawiając szklankę wody z gotowania.
Około 2 łyżek wody z gotowania dodajemy do pesto, mieszamy.
Makaron przekładamy z powrotem do garnka, dodajemy pesto, i żeby nie był zbyt suchy trochę wody z gotowania.
Podajemy posypane parmezanem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

01 09 10