Pesto z rukoli |
Z serii zima express: tym razem wykorzystaliśmy walory smakowe i
zdrowotne całorocznie zielonej rukoli, gotując pyszne, zdrowe i błyskawiczne
pesto, idealne na chłodne ale też i ciepłe miesiące, ze wskazaniem na romantyczne
kolacje….
Te zielone, postrzępione liście to przede wszystkim zimowe źródło kwasu
foliowego, flawonoidów, witaminy C, A, witamin z grupy B. Dodatkowo rukola
zawiera minerały (żelazo, miedź, wapń, potas). Dzielnie chroni organizm przed
infekcjami, wzmacniając odporność, oraz - uwaga, uwaga - uznawana jest
także za afrodyzjak!
Już antyczni byli przekonani o miłosnych właściwościach tego smakowitego ziela (poza dodatkową ochroną przed szkorbutem). Rukolę, należącą do kapustowatych ( brassicaceae ) określali jako „eruca” „rucchetta”, „ruca”. I taki Owidiusz, powiedzmy szczerze niezły poeta, ostrzegał już na początku pierwszego tysiąclecia „ ...Nec minus erucas aptum vitare salaces et quidquid Veneri corpora parat” - "Unikaj afrodyzjaku rukoli i wszystkiego innego co przygotowuje ciało na miłość”. Niedługo później jego kolega po fachu Marcjalis przestrzegał w swoich skądinąd sprośnych wierszach, że starszym panom - nawet rukola nie pomoże. Jeszcze dalej poszedł niejaki Columella w IV w. n. e. utrzymując, że rukola wyrasta spontanicznie przy fallicznych posągach boga miłości Priapa aby „Excitet ut Veneri tardos eruca maritos”: rozbudzić zaspałych mężów. Pliniusz zwie ją concilatrix veneris, jako że posiada właściwości które potrafią zjednać Wenus.
Jak widać przekonanie o miłosnych mocach rukoli trochę podupadło, ale za to wzrosło, o jej zdrowotnych właściwościach, więc oto i nasza propozycja, zimowego ekspresowego i zdrowego dania.
Składniki na pesto z rukoli |
zblendowane pesto z rukoli |
Pesto z rukoli
Składniki:
dwie duże garście umytej i wysuszonej rukoli
2 ząbki czosnku
2 łyżki migdałów
100 g suszonych pomidorków
50 g parmezanu
pieprz, sól
3 łyżki oliwy
Dodatkowo
paczka ulubionego makaronu
trochę parmezanu do posypania
Wykonanie:
Do wrzącej, osolonej wody wrzucamy makaron i gotujemy zgodnie z instrukcją.
W blenderze miksujemy wszystkie składniki stopniowo wlewając oliwę. Na początku dodajemy połowę rukoli, a pod sam koniec pozostałą część.
Odcedzamy makaron pozostawiając szklankę wody z gotowania.
Około 2 łyżek wody z gotowania dodajemy do pesto, mieszamy.
Makaron przekładamy z powrotem do garnka, dodajemy pesto, i żeby nie był zbyt suchy trochę wody z gotowania.
Podajemy posypane parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz